Ontmoetingsplek Boefjes en Barista’s strijkt neer in zorgcentrum Nieuwehagen

Een plek waar ouders met jonge kinderen elkaar ontmoeten en tegelijkertijd ouderen een fijne dag bezorgen. Dat is het concept van horecagelegenheid Boefjes en Barista’s, die naar verwachting eind mei de deuren opent in woonzorgcentrum Nieuwehagen.

Door Lotte van Erp

 

Carlijn van den Berge uit Den Bosch liep al vijf jaar met het idee rond. Nu is het concreet: Boefjes en Barista’s wordt dé ontmoetingsplek voor ouders met kinderen tussen de 0 en 4 jaar. ,,Eenzaamheid onder ouderen is een hot item. Maar niet alleen ouderen krijgen te maken met eenzaamheid: ook jonge ouders kunnen eenzaam zijn”, weet van den Berge. ,,Als je een kind krijgt, verandert je leven en kan je wereld ineens heel klein worden. Ik wilde een plek creëren waar ouders met kinderen in dezelfde leeftijd elkaar kunnen ontmoeten.” 

 

Een ontmoetingsplek in de vorm van een koffietentje is een bekend concept. Een koffietentje in een woonzorgcentrum voor ouderen is dat niet. Van den Berge: ,,Kinderen hebben een positief effect op ouderen: dat is een hele mooie onderlinge chemie. Dat op deze manier de oude dag van de bewoners opgefleurd wordt, is een mooie bijkomstigheid.” 

 

Win-win situatie

Ook een handige bijkomstigheid is dat het woonzorgcentrum speciaal ingericht is voor mensen met geheugenproblematiek en dat er gedacht is aan valgevaar. ,,Als het voor dementerenden een veilige plek is, is het dat voor kinderen ook. Dat betekent dat ouders hun kroost niet heel scherp in de gaten hoeven te houden en zich écht kunnen richten op een ander. Een win-win situatie.” 

 

Bewoners van Nieuwehagen hoeven niet persee in contact te komen met de bezoekers van de horecagelegenheid. Van den Berge: ,,Boefjes en Barista’s beslaat maar een klein gedeelte van de gemeenschappelijke ruimte. De koffie wordt wel verzorgd door het personeel van Nieuwhagen en de opbrengst daarvan gaat ook naar het zorgcentrum.” Met subsidie uit het Maatschappelijk Initiatieven Fonds (MIF), waarvoor Van den Berge een businessplan en begroting indiende en verantwoording aflegde voor het college van B&W, kan ze de start maken. Changemakers073 en de Kamer van Doen hebben haar geholpen bij het uitwerken van het eerste idee tot een business plan en verdienmodel. 

 

Gouden randje

,,Boefjes & Barista’s is voor ouders die niet met hun kinderen naar schreeuwerige indoor speelparken willen. Het is een ontmoetingsplek op loopafstand van wijken als de Muntel en de Awijk, waar kinderen hun gang kunnen gaan en ouders ondertussen wat drinken en kletsen. Voor drie euro kunnen ze gebruik maken van speelmateriaal en speeltoestellen in de gezamenlijke binnentuin. Dat is het primaire idee. Het gouden randje is dat de bewoners van Nieuwehagen daar deel van uit maken.”

 

Bron: DTV Den Bosch dd 29 maart 2018

Boefjes en Barista’s is een sfeervolle plek, waar ouders, kinderen en ouderen samen spelen, spelletjes doen, knutselen, bewegen en koffiedrinken. Of zoals wij het zeggen: een bakkie geluk. Met een gouden randje, want het is gevestigd in een woonzorgcentrum, zodat jong en oud samen kunnen genieten.

Boefjes en Barista's | 06 - 27142013 | info@boefjesenbaristas.nl | initiatief van Stichting De Buurtverbinder | kvk 77619498