Buggy's en baby's in Nieuwehagen

's-HERTOGENBOSCH - De Nederlandse horeca is vaak niet ingericht op de buggy's en baby's van jonge ouders. Er is weinig ruimte om je kinderwagen ergens te parkeren en een veilige 'kinderproof' kruipvloer is er ook niet. Dat bracht Carlijn van den Berge op het idee van Boefjes en Barista's. Dit voorjaar opent op zorgcentrum Nieuwehagen een ontmoetingscafé voor ouders en jonge kinderen.

Door Lesha Bosman

 

Carlijn is moeder van twee inmiddels alweer wat oudere kinderen van 6 en 8 jaar. Uit eigen ervaring weet ze dat je als ouder van vooral jonge kinderen tot 4 jaar soms het gevoel krijgt dat de muren op je afkomen. Hoe fijn is het dan om een plek in je eigen buurt te hebben waar je als kind en als ouder alle ruimte hebt was haar gedachten. "In Nieuwehagen is die ruimte er", legt Carlijn uit. "Zowel binnen als buiten in het minipark. Omdat sommige bewoners van Nieuwehagen te maken hebben met geheugenproblematiek zijn alle ruimtes veilig en omheind. Dit maakt dat ze ook veilig zijn voor peuters."

 

Spelen is een uitdaging

Naast een heerlijke kop koffie voor de ouders voorziet het ontmoetingscafé ook in allerlei speelmaterialen. "Ik wil dat ouders en kinderen nieuwe contacten én nieuwe ervaringen op kunnen doen in Nieuwehagen. Er komt bijvoorbeeld een verkeerstuin en een modderkeuken in de tuin van Nieuwehagen. Binnen komt een 'net alsof' bloemenwinkeltje waar bewoners een 'net alsof' boeketje van de kleine boefjes kunnen kopen. Knutselspullen als verf en klei zijn ook allemaal aanwezig en we zullen ouders en hun kinderen dan ook regelmatig uitdagen om creatief aan de slag te gaan. Verven met zand is bijvoorbeeld een heerlijke bezigheid, niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de bewoners van Nieuwehagen."

 

Verbinding tussen oud en jong

En die verbinding tussen de senio ren bewoners van Nieuwehagen en de jonge bezoekers wil Carlijn ook maken. "Ik hoop dat het ontmoetingscafé mensen over de drempel van Nieuwehagen laat stappen en daarmee ook de drempel verlaagt om in contact te komen met senioren. Boefjes en Barista's is een pilotproject van een jaar waarin we gaan ontdekken hoe en op welke manier de ontmoetingsplek optimaal functioneert. Ik hoop dan ook op feedback van de bezoekers en sta open voor activiteiten en ideeën van bezoekers, bewoners of wijkbewoners."

 

Pilotproject

Boefjes en Barista's verwacht dit voorjaar van start te gaan. Het ontmoetingscafé zal dan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur geopend zijn. "We hebben gekozen voor deze openingstijden omdat we ons richten op de nog niet naar schoolgaande kinderen. Als blijkt dat er behoefte is aan ruimere openingstijden en het voor de senioren ook een aanwinst is, dan kunnen we dat altijd nog gedurende het pilotproject aanpassen. Nu gaan we aan de slag met de verdere voorbereidingen en het uitwerken van activiteiten."

 

Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van Boefjes en Barista's of kijk op www.boefjesenbaristas.nl.

 

Bron: Bossche Omroep dd 6 mei 2018 

Boefjes en Barista’s is een sfeervolle plek, waar ouders, kinderen en ouderen samen spelen, spelletjes doen, knutselen, bewegen en koffiedrinken. Of zoals wij het zeggen: een bakkie geluk. Met een gouden randje, want het is gevestigd in een woonzorgcentrum, zodat jong en oud samen kunnen genieten.

Boefjes en Barista's | 06 - 27142013 | info@boefjesenbaristas.nl | initiatief van Stichting De Buurtverbinder | kvk 77619498