Nieuwehagen vol jonge blagen

Het heet ‘Boefjes en Baristas’ en het is voor ouders en kinderen tot 4 jaar. Elke doordeweekse dag zijn ze welkom in de ontmoetingsruimte van het wooncomplex voor ouderen Nieuwehagen. Op 22 augustus ging het officieel open.

Door Laurens van Voorst. Fotografie Olaf Smit. 

 

Carlijn van den Berge ging niet over een nacht ijs. Al in 2015 begon ze met de voorbereidingen van een speelplek voor kleine kinderen en ontmoetingsplek voor hun ouders. “Ik ontdekte dat jonge ouders vaak werken en daarom van de tijd dat ze met hun kinderen doorbrengen iets moois willen maken. Maar je kunt niet elke dag naar een speelparadijs, los van de vraag of je dat zou moeten willen. Daar spelen kinderen wel leuk, maar heb je als ouders weinig contact met je kroost.”

 

Ontroerend

Zo ontstond het idee voor ‘Boefjes en Barista's, een plek waar kinderen samen spelen en waar hun ouders bij zijn. Maar wat het idee echt bijzonder maakt, is de locatie. “We zijn hier een onderdeel van Nieuwehagen en dus schuiven de bewoners hier aan. En anders lopen de kinderen wel naar de ouderen.”

Margot Hormann is een van de betaalde krachten van het initiatief en vertelt met een brede glimlach hoe leuk en soms zelfs ontroerend het samenspel tussen heel jong en heel oud is. “Hier verderop in het gebouw is zo nu en dan een dans- en gymnastiekochtend. Een paar kinderen deden daar aan mee en iedereen vond het geweldig. Soms lezen ouderen de kinderen voor. Dementerende bewoners voelen zich ook erg op hun gemak met de kinderen. Het is zó mooi wat hier gebeurt.” Carlijn knikt. “We zorgen voor een bakkie geluk met een gouden randje.”

 

Prikkels

Dat ziet de gemeente ook, want die gaf ‘Boefjes en Barista's’ een bijdrage uit het Maatschappelijke Initiatieven Fonds (zie kader). Omdat ouders voor elk kind entree betalen en ook BrabantZorg financiële en materiële bijdragen levert, kon Carlijn Margot en enkele anderen in deeltijd in dienst nemen.

Wethouder Ufuk Kahya (Welzijn, GroenLinks) opende op 22 augustus het project, maar ‘Boefjes en Barista's’ was toen al een paar maanden actief. Via mond tot mond reclame is het in die korte tijd ontwikkeld tot een succes. “De ouders en kinderen komen uit heel de stad en zelfs uit buurgemeenten”, weet Carlijn. “We bieden voorlopig behalve speelgoed en koffie nog geen programma aan. De kinderen vermaken zich immers prima met elkaar, de ouderen en dat speelgoed. Mocht er behoefte komen aan nieuwe prikkels, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden.”

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Over het fonds

Inwoners van ’s-Hertogenbosch nemen steeds vaker zelf initiatief in het veranderen van de samenleving. Ze vragen ruimte voor uitvoering van plannen of bij de uitvoering van beleid. Daarom is er het Maatschappelijk Initiatieven Fonds. Dat is een gemeentelijke subsidieregeling voor initiatieven die de sociale kwaliteit van de stad verbeteren.

Meer weten over het fonds? Ga naar https://www.s-hertogenbosch.nl/subsidies.html of neem contact op met Paul van Gemert, p.vangemert@s-hertogenbosch.nl , telefoon 073-6159332.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Boefjes en Barista’s is een sfeervolle plek, waar ouders, kinderen en ouderen samen spelen, spelletjes doen, knutselen, bewegen en koffiedrinken. Of zoals wij het zeggen: een bakkie geluk. Met een gouden randje, want het is gevestigd in een woonzorgcentrum, zodat jong en oud samen kunnen genieten.

Boefjes en Barista's | 06 - 27142013 | info@boefjesenbaristas.nl | initiatief van Stichting De Buurtverbinder | kvk 77619498