Boefjes en Barista's wint IGNITE Award 2021

Sociaal ondernemer Carlijn van den Berge is uitgeroepen tot winnaar van de IGNITE Award 2021. Met haar onderneming Boefjes en Barista’s won de Brabantse ondernemer donderdagmiddag 28 oktober tijdens de finale de eerste prijs, goed voor een investeringsbedrag van 100.000 euro.

 

Ontmoetingsplekken voor jonge ouders en ouderen

Boefjes en Barista’s faciliteert ontmoetingen tussen ouders met hun jonge ‘boefjes’ en ouderen in woonzorgcentra. Door middel van activiteiten en goede koffie probeert Van den Berge verbinding te leggen tussen deze doelgroepen en zo eenzaamheid tegen te gaan. Ouderen kunnen nieuwe contacten opdoen en zich omringen met kinderlijk enthousiasme, terwijl jonge ouders een plek in hun wijk kunnen vinden om uit hun isolement te komen. Van den Berge kon haar geluk niet op toen ze de uitslag hoorde. “Nu kunnen wij onze ambitie realiseren en in heel Nederland generaties gaan verbinden.”

 

Initiatief tegen eenzaamheid

Over het ontstaan vertelt Van den Berge tijdens haar pitch op de IGNITE Award finale het volgende:

“Toen mijn dochter geboren werd was ik dolblij, maar de muren kwamen soms op mij af. Ik voelde mij aan huis gebonden, kende geen andere ouders om bij op de koffie te gaan en in een café was ik eigenlijk ook niet welkom met een huilend kind en wandelwagen. Het was eerlijk gezegd soms best eenzaam. En hierin blijk ik niet de enige te zijn. Meer dan de helft van de ouders met kinderen onder de vijf jaar voelt zich wel eens eenzaam. Daarnaast blijkt dat 85% van de 3,5 miljoen ouderen in Nederland zich wel eens eenzaam voelt en 14% zelfs in ernstige mate. Ik besloot op zoek te gaan naar een oplossing voor al die ouderen en jonge ouders zoals ik. Door mijn werkervaring bij een zorgorganisatie wist ik dat woonzorgcentra graag de verbinding zoeken met de wijk en de buurt in huis willen halen. En toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als ik deze behoeftes aan elkaar kan verbinden. Jonge ouders en ouderen die elkaar ontmoeten in een woonzorgcentrum. En zo ontstond Boefjes en Barista’s.”

 

Groeiambitie

Boefjes en Barista’s is in 2018 gestart als een pilot in Den Bosch om het idee te testen. De pilot werd zo goed ontvangen, dat het initiatief officieel verderging als stichting en zich nu voorbereidt op groei en uitbreiding naar meer locaties. Van den Berge: “Onze ambitie gaat verder dan Den Bosch. Met de investering van IGNITE kunnen wij het team uitbreiden en Boefjes en Barista’s uitrollen in heel Nederland. Want wij gunnen alle ouders en ouderen in Nederland zo’n fijne plek, méér sociale contacten en kans op verbinding.”

 

Benieuwd geworden?

Wil je weten hoe een ochtendje bij Boefjes en Barista’s eruit ziet? Bekijk dan eens deze video: https://youtu.be/dIbMObckTb0.

Wil je meer weten over Boefjes en Barista’s? Neem dan contact op met initiatiefnemer Carlijn van den Berge via carlijn@boefjesenbaristas.nl of 06 – 11 22 87 89.

 


Over de IGNITE Award 2021

 

De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds, dat met dit starterstraject sociaal ondernemers met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van hun businessplan. Gedurende een leertraject van acht weken kregen vijf geselecteerde sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan. Tijdens de finale, die dit jaar vanwege Covid-19 opnieuw digitaal werd georganiseerd vanuit Industrial Studios in Arnhem, werd na de laatste pitches van de ondernemers door een vakjury bepaald wie er met een award en bijbehorende geldprijs naar huis gingen.

Tweede prijs en publieksprijs

Behalve Boefjes en Barista’s vielen er 28 oktober nog twee ondernemingen in de prijzen. InnAut – dat jongeren begeleidt naar een passende baan in de techniek – uit Den Bosch eindigde op de tweede plaats en ontvangt 50.000 euro. De Nijmeegse sappenmaker Malus was de favoriet bij het publiek. Dankzij meer dan duizend voorkeursstemmen ontvingen zij een cheque van 5.000 euro.

 

Alle deelnemers aan de IGNITE Award 2021

Naast Boefjes en Barista’s, InnAut en Malus schopten nog twee sociale ondernemingen het tot het finaletraject van IGNITE. Ictoria (Boxmeer) en Impact-Spots (Overloon) werden uit meer dan zestig inzendingen geselecteerd voor het begeleidingsprogramma van het Anton Jurgens Fonds, maar gingen uiteindelijk zonder prijs naar huis.

 

Finale terugkijken

De finale vond donderdagmiddag plaats van 16.00-17.15 uur in de Industrial Studios te Arnhem en is in zijn geheel terug te kijken via deze link.

 

 

Fotografie: Michèle Giebing

Boefjes en Barista’s is een sfeervolle plek, waar ouders, kinderen en ouderen samen spelen, spelletjes doen, knutselen, bewegen en koffiedrinken. Of zoals wij het zeggen: een bakkie geluk. Met een gouden randje, want het is gevestigd in een woonzorgcentrum, zodat jong en oud samen kunnen genieten.

Boefjes en Barista's | 06 - 27142013 | info@boefjesenbaristas.nl | initiatief van Stichting De Buurtverbinder | kvk 77619498